top of page

Suntem noi în Zilele din Urmă?

Suntem Noi în Zilele din Urmă?

„Zilele din urmă.” Termenul sună de rău augur, amenințător. Indică faptul că ceva se sfârșește. În Biblie, termenul „zilele din urmă” este important fiindcă la finalul zilelor din urmă Dumnezeu avea să aducă planul de răscumpărare la încheiere. Mulți cred că sfârșitul istoriei umane, distrugerea (sau cel puțin o epurare cataclismică) a universului material este asociată cu încheierea zilelor din urmă, și aceasta este aproape.

Pe site-ul milenist www.prophecy.com găsim următoarea afirmație: „Poziția noastră este ‘Pre-Trib.’ Noi suntem de acord cu învățători ai Bibliei cum sunt Chuck Missler, Chuck Smith, Hal Lindsey, J.R. Church, Jack Van Impe și o mulțime de alți teologi cunoscuți care cred că noi trăim în „Zilele din Urmă” și ne putem aștepta să vedem întoarcerea lui Christos în generația noastră. Noi nu credem în fixarea datei pentru întoarcerea Lui dar credem că va fi în curând.” Acest fel de gândire pătrunde în comunitatea evanghelică modernă. Cărțile și filmele Left Behind care sunt foarte cunoscute au convins mii, dacă nu milioane de oameni că „sfârșitul este aproape.”

Dar mai exact, ce sunt zilele din urmă? Cum definește de fapt Biblia termenul? Te va surprinde să afli că Biblia ne învață ceva foarte diferit de ce ne învață experții profeției.

Această carte te va ajuta să determini pentru tine însuți, din Biblie, definiția corectă a zilelor din urmă. Mai mult, când îți dai seama de definiția corectă a zilelor în urmă, vei descoperi o perspectivă foarte pozitivă a viitorului. Vei putea trăi cu încredere. Exact cum proclamă anumite lozinci „No Fear!” (Fără teamă), înțelegerea corectă a zilelor din urmă îți va permite să „alungi frica” și să privești spre viitor cu încredere.

Nu este chestiune mai importantă pentru studiul escatologiei, adică studiul lucrurilor din urmă, decât identitatea zilelor din urmă.[1] O mulțime de oameni vorbesc despre antichrist, Omul Păcatului, Semnul Fiarei, etc. Și dacă ne aflăm în zilele din urmă, atunci cu siguranță experții moderni ai profeției au dreptate că sfârșitul este aproape, și aceste entități înfricoșătoare sunt o realitate iminentă. Dar dacă totuși, nu trăim în zilele din urmă, tot acel entuziasm și emoțiile cauzate de cărțile și filmele Left Behind sunt nepotrivite, și de fapt, produc un deserviciu Creștinismului.

Nu luați cu ușurință această carte. Scopul nostru este să demonstrăm, doar cu Scriptura, că atunci când Biblia vorbește despre zilele din urmă, ele se referă la zilele din urmă ale lumii Israelului Vechiului Legământ care se sfârșesc la căderea Ierusalimului în A.D. 70. Vom arăta că Era Creștină nu este „zilele din urmă.” Vom arăta că Biblia nu prezice sfârșitul timpului.

Dacă putem arăta, și sunt convins că putem, că termenul Biblic „zilele din urmă” nu se referă la sfârșitul timpului, sau la sfârșitul Erei Creștine, ci la zilele din urmă ale Israelului Vechiului Legământ, implicațiile pentru toate escatologiile viitoriste sunt devastatoare. Demonstrând că nu suntem în zilele din urmă și că zilele din urmă nu sunt în viitor, dovedim implicit că sistemele escatologice ale amilenismului, premilenismului și postmilenismului sunt false. Aceasta dovedește a fi greșită Mișcarea Adventistă, Mișcarea Sfinților Zilelor din urmă, Mișcarea Anglo-Israelismul, Mișcarea Martorilor lui Iehova și toate mișcările apocaliptice care pretind că noi ne aflăm în zilele din urmă. Aceasta este importanța identificării corecte a zilelor din urmă.

Deci, ce sunt zilele din urmă? Există trei definiții de bază diferite oferite de diversele școli de escatologie viitoristă.

Mai întâi, ni se spune că zilele din urmă se referă al întreaga Eră Creștină. Zilele din urmă au început la Rusalii, în A.D. 33, și se vor sfârșit la a doua venire a lui Cristos, la sfârșitul timpului. Aceasta însemnă că zilele din urmă au durat 2000 de ani. Aceasta este perspectiva celor mai mulți amileniști și postmileniști. Kenneth Gentry face un rezumat al perspectivei amileniste și postmileniste, „Perspectiva postmilenistă a „zilelor din urmă” este că zilele din urmă ale veacului Vechiului Legământ au introdus măreața eră a victoriei istorice pentru Biserică și Isus Christos.[2] Cu alte cuvinte, zilele din urmă ale veacului Iudaic au introdus zilele din urmă ale Erei Creștine.

În al doilea rând, zilele din urmă sunt definite de mileniști ca fiind Săptămâna Șaptezeci din Daniel 9. Această perioadă critică de 7 ani se referă la vremea inițiată de Răpire, sau mai exact, perioada care începe cu semnarea tratatului de pace cu antichristul (care dintre ei, Biblia spune că au ieșit mulți antichristi???). Aceste zile din urmă ale lui Israel, sunt prin urmare, privite ca fiind în viitor, și durează doar 7 ani. Totuși, ar trebui observat că mileniștii de asemenea cred că termenul zilele din urmă în Noul Testament se referă la zilele din urmă ale Erei Creștine. Ice spune, „Trebuie să facem distincție între zilele din urmă ale Erei Bisericii și zilele din urmă ale necazului lui Israel.”[3] Mai trebuie notat faptul că întro dezbatere radiofonică pe care am avut-o cu Thomas Ice el a spus că întreaga Eră Creștină este numită „zilele din urmă.” Deci, mileniștii, cel puțin unii dintre ei, cred că termenul „zilele din urmă” are nu mai puțin de trei definiții Biblice și ele toate se referă la idei diferite, chiar contradictorii.

În al treilea rând, termenul „zilele din urmă” este identificat ca fiind ultima generație a veacului Israelului Vechiului Legământ și s-a încheiat la venirea lui Christos în A.D. 70.

După cum puteți vedea, majoritatea definițiilor zilelor din urmă sunt aplicate la prezent sau viitor. Întreaga Eră Creștină este numită zilele din urmă. Ultima generație a Erei Creștine este numită zilele din urmă, și o perioadă de 7 ani încă în viitor care încheie Veacul lui Israel este numită zilele din urmă. Observați că toate trei perspective viitoriste susțin că Biblia folosește termenul „zilele din urmă” ca se refere atât la o perioadă scurtă, adică generația terminală a lumii Israelului Vechiul Legământ, cât și la întreaga Eră Creștină. Aceasta înseamnă desigur, că același termen este definit în două moduri total diferite și contrastante.

Această carte va demonstra că Biblia cunoaște doar o perioadă a „zilelor din urmă” și aceasta se referă, nu la sfârșitul istoriei umane sau a Erei Creștine, ci la sfârșitul lumii lui Israel al Vechiului Legământ care a avut loc odată cu căderea Ierusalimului în A.D. 70.

O observație sau două cu privire la metoda din această carte. Stilul meu normal este să ofer referințe bibliografice cuprinzătoare. Ca să fiu concis voi menține referințele mele la minim. Mai departe, există unele pasaje care menționează zilele din urmă care contribuie direct la abilitatea noastră de a defini corect cadrul zilelor din urmă. În cazurile în care informația este puțină nu vom examina textele. Ne vom concentra atenția asupra acelor pasaje care ne oferă cele mai multe informații definitorii. Informații care pot sluji ca un „cui” în care să ne agățăm pălăria ca să spunem așa. În acest fel, cartea aceasta poate fi ținută la un format mai mic, și va fi mai benefică pentru cititor. Haideți să începem investigația „zilelor din urmă” cu prima mențiune a termenului în Biblie.

[1] Interesant că Tim LaHaye și Thomas Ice au scris o nouă carte întitulată The End Times Controversy: The Second Coming under Attack. (Controversa vremurilor din urmă: A doua Venire atacată. (Eugene, Ore. Harvest House). Scopul cărții este negarea poziției susținute în această carte și alte lucrări preteriste. Oricum, în cartea lor cu peste 45 de pagini, identitatea zilelor din urmă nu este niciodată măcar discutată. (Ice abordează cele 70 de Săptămâni din Daniel dar chestiunea specifică a zilelor din urmă este ignorată). Poziția lor este pur și simplu luată de bună. Totuși, definiția zilelor din urmă așa cum este ea prezentată în această carte este o respingere totală a lucrării End Times Controversy. [2] Kenneth Gentry, He Shall Have Dominion, (Tylor, Tx. Institute for Christian Economics 1992) 328 [3] Vezi Thomas Ice și Timothy Demy, Prophecy Watch, (Eugene, Ore. Harvest House, 1998) 9+

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Don K. Preston Trăirea în zilele din urmă: Prezent sau trecut? Semnificația faptului că scriitorii Noului Testament susțin că ei au trăit în zilele din urmă profețite de către vechii profeți nu poate

Cadrul temporal al Zilelor din urmă Trei școli de interpretare Max R. King original text trad. Iosif Dragomir Perioada de timp în care aveau să se împlinească complet promisiunile și profețiile din Ve

About Me

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

#LeapofFaith

Posts Archive

Keep Your Friends
Close & My Posts Closer.

Thanks for submitting!

bottom of page