top of page

Există, sau nu, un interval de 2000 de ani între săptămâna 69 și 70 din profeția lui Daniel?

Mileniștii simt nevoia unui ceas profetic amânat, adică un interval în numărătoarea inversă între săptămâna 69 și săptămâna 70, fiindcă conform mileniștilor, Isus nu a întemeiat împărăția datorită respingerii iudaice. Ice spune, „Nu poate exista răpire pre-tribulaționistă, Marele Necaz, sau templul reconstruit fără un interval.” (articol de pe internet #1). Cu alte cuvinte, fără interval nu există milenism pre-tribulaționist. Ice face mari eforturi să demonstreze că, „există motive textuale pentru un interval de timp între săptămâna șaizeci și nouă și șaptezeci!” [1] La fel, în lucrarea lui Medina trei autori dedică capitole întregi ca să demonstreze că evenimentele din Daniel 9 nu sunt împlinite, și deci, dispensaționalismul este valid iar preterismul este fals. (Upholding, 125 și cont.).

Conform lui Ice, primele 69 de săptămâni din Daniel s-au încheiat în „30. Martie AD 33” și noi încă așteptăm repornirea ceasului profetic. Totuși, Isus cu siguranță că s-a uitat la sfârșitul săptămânii a 70-a fiindcă mesajul Lui a fost, „S-a împlinit vremea, Împărăția cerurilor este aproape!” (Marcu 1: 15). Desigur, nimeni nu a cunoscut numărătoarea inversă din Daniel mai bine decât Isus. El a știut că împărăția avea să vină la sfârșitul săptămânii a 70-a, sau nu? Dacă Isus a știut că împărăția avea să vină la sfârșitul săptămânii a 70-a, și dacă El a spus că „s-a împlinit vremea, Împărăția cerurilor este aproape” (lit. s-a apropiat), atunci mai mult ca sigur că sfârșitul săptămânii a 70-a a fost aproape! Dacă Isus a știut că avea să existe un interval de 2000 de ani între săptămâna 69 și săptămâna 70, atunci El a fost pe dinafară când a spus, „s-a împlinit vremea, Împărăția cerurilor este aproape.”

Ice spune că dacă Iudeii nu L-ar fi respins pe Isus, El ar fi întemeiat împărăția. Totuși, acest lucru nu poate fi adevărat. Dacă există un interval în textul din Daniel 9, de 2000 de ani până acum, între săptămâna a 69-a și a 70-a, atunci dacă Isus ar fi întemeiat împărăția la prima Sa venire, acel interval din Daniel 9 ar fi fost încălcat. Cu alte cuvinte, dacă este adevărat că Daniel conține un interval mandatat divin între săptămâna 69 și 70 atunci profeția lui Daniel ar fi eșuat dacă Isus ar fi întemeiat împărăția când a venit. Totuși, contrar cu aceasta, Ice spune că Isus a oferit împărăția, ea a fost aproape când el a spus că este, și El ar fi întemeiat-o dacă Iudeii nu L-ar fi respins.

Mileniștii nu le pot avea pe amândouă. Ori împărăția a fost în mod obiectiv aproape în primul secol așa cum a spus Isus, iar în acest caz nu poate exista un interval profețit între săptămâna 69 și 70. Sau, dacă a fost hotărât în mod divin un interval în Daniel 9, atunci împărăția nu a fost amânată. Totuși, dacă a existat un interval în predicția lui Daniel, hotărât divin de către Dumnezeu, atunci Isus nu a avut niciun drept să ignore acel interval și să susțină că întemeierea împărăției, planificată pentru sfârșitul săptămânii a 70-a, a fost aproape.

Haideți să rezumăm opțiunile și implicațiile referitoare la posibilitatea unui interval:

Fie există, fie nu există un interval de 2000 de ani în textul din Daniel 9. 24-27, între săptămâna 69 și săptămâna 70.

Dacă există un interval de (cel puțin) 2000 de ani în textul din Daniel 9 atunci: Isus fie, a știut de el, sau nu a știut.

Dacă există un interval de (cel puțin) 2000 de ani în Daniel 9 și dacă Isus a știut, atunci în momentul în care a anunțat apropierea împărăției (adică sfârșitul săptămânii a 70-a), El în mod intenționat a dat o informație greșită auditorului Său, sau, nu a știut cât de lung avea să fie intervalul de timp.

Dacă există un interval în Daniel 9 de 2000 de ani, iar Isus a știut de interval, atunci El ar fi trebuit să știe că nu putea oferi în mod real lui Israel împărăția. Dacă există un interval de 2000 de ani, iar Isus a cunoscut acest lucru, atunci El ar fi trebuit să știe că împărăția nu era aproape și că nu putea oferi lui Israel împlinirea nădejdii lor.

Dacă există un interval în Daniel 9 de 2000 de ani, atunci chiar dacă Isus a oferit ostentativ împărăția, Israel nu putea să accepte oferta aceea deoarece profeția împărăției nu era cu-adevărat pentru generația lui Isus.

Dacă există un interval în Daniel 9 de 2000 de ani și dacă Isus a știut de interval, dar nu știut cât de lung avea să fie, cunoștința Lui privitoare la profeția lui Daniel este discutabilă. Totuși, ca Isus să fi putut spune că sfârșitul săptămânii a 70-a era aproape, cere ca El să fi crezut că știe de fapt ce a prezis Daniel. Dacă El a crezut că știe, dar nu a știut, atunci evident dumnezeirea Lui este discutabilă. Isus clar a pretins că „știa cât era ceasul”!

Dacă nu există un interval în Daniel 9: 24-27 de 2000 de ani și Isus a spus că împărăția, care avea să vină la sfârșitul săptămânii a 70-a, era aproape atunci Isus a avut dreptate să spună că împărăția de la sfârșitul săptămânii a 70-a, era aproape!

Dacă nu există un interval de 2000 de ani în textul din Daniel și împărăția a fost amânată datorită răzvrătirii Iudeilor, atunci desigur că Domnul a creat un interval între săptămâna 69 și săptămâna 70, care nu a fost de la început în textul din Daniel 9. Acest lucru înseamnă, după cum puteți vedea, că predicția originală a lui Daniel a eșuat. Acest lucru mai înseamnă că și Isus a eșuat în prezicerea apropierii împărăției. Acest lucru înseamnă că și Dumnezeu a greșit, din moment ce, după cum se presupune, El a trimis pe Fiul Său „chiar la vremea potrivită” (la împlinirea vremii) să împlinească profeția lui Daniel.

Dacă nu există un interval de 2000 de ani și Isus ar fi întemeiat împărăția (Ice, Tribulation), în cazul în care Iudeii nu L-ar fi respins, aceasta înseamnă că Isus a avut dreptate că împărăția și deci sfârșitul săptămânii a 70-a a fost aproape. Dar dacă nu există un interval, și Isus a avut dreptate să spună că împărăția a fost aproape, atunci dacă Dumnezeu nu a întemeiat împărăția, așa cum a promis Isus, profeția lui Daniel a eșuat. Isus a eșuat. Dumnezeu a eșuat.

Un lucru este sigur dincolo de orice îndoială, Isus a cunoscut profeția lui Daniel mai bine decât oricine. Prin urmare, declarația Lui conform căreia întemeierea împărăției a fost aproape, este interpretarea divină privitoare la vremea săptămânii a 70-a. Și din moment ce El a spus, „s-a împlinit vremea, Împărăția cerurilor este aproape”, aceasta poate însemna decât faptul că nu a existat/există un interval în textul din Daniel 9: 24-27. Și aceasta, prin urmare, poate însemna un singur lucru, ca să cităm pe Thomas Ice din nou, „Nu poate exista răpire pre-tribulaționistă, Marele Necaz, sau templul reconstruit fără un interval.” Cu alte cuvinte, fără interval nu există milenism pre-tribulaționist. Este clar că Isus nu s-a gândit că existat un interval în profeția lui Daniel, prin urmare, nu există milenism pre-tribulaționist.

Chestiunea implică dumnezeirea lui Isus. Dacă a existat o perioadă temporală lungă în Daniel 9, și Isus a știut acest lucru, dar a prezentat un mesaj care a indicat că termenus a quem, adică sfârșitul vedeniei, a fost aproape, atunci El i-a mințit pe contemporanii Săi, și a violat textul profeției lui Daniel. Aceasta pune sub semnul întrebării divinitatea Lui. De cealaltă parte, dacă există un interval în predicția lui Daniel, așa cum susține Ice, și Isus nu a știut despre el, atunci este în joc divinitatea Lui. Singura cale prin care poți menține inspirația Scripturii și divinitatea lui Isus este să admiți că El a avut dreptate când a declarat că împărăția, și deci sfârșitul săptămânii a 70-a din Daniel, a fost într-adevăr aproape în primul secol și că Dumnezeu s-a ținut de cuvânt și a întemeiat împărăția.

[1] Ice, articol de pe internet, partea 2, p. 13

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


About Me

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

#LeapofFaith

Posts Archive

Keep Your Friends
Close & My Posts Closer.

Thanks for submitting!

bottom of page